La depressió en les persones grans.

L’envelliment comporta uns riscos importants.  A mesura que envellim, el nostre estat físic es va deteriorant, també anem perdent persones estimades,  rols socials i autonomia. Aquests factors
incrementen la possibilitat de sentiments de tristesa i de quadres depressius, sobretot en situacions de carències familiars

caldera100Resulta dificultós clarificar i distingir les diferents formes de depressió, ja que a algunes persones els pot costar manifestar els símptomes a no ser amb queixes somàtiques (no dormir, dolors localitzats o inespecífics, manca d’energia…). Moltes vegades també es solapa les malalties físiques i la simptomatologia depressiva.

En el diagnòstic de la depressió, es busquen queixes persistents com per exemple que  una persona hagi experimentat diversos símptomes alhora durant setmanes.

És important que es puguin descartar altres causes dels símptomes, com certs medicaments o malalties mèdiques.

El tractament de la depressió depèn de la gravetat del tipus de depressió, la situació personal i de l’evolució. S’utilitzen intervencions cognitives i de modificació de conducta.

En tot cas per prevenir es pot començar per prendre unes quantes mesures que poden ajudar a millorar l’ànim com:

Fer exercici físic regularment. L’exercici relaxa i millora l’estat d’ànim, ajuda a estar millor físicament i també a dormir més bé.

Mantenir un horari diari regular. Una rutina ajudarà a controlar les activitats diàries. Ajudarà sobretot en cas de patir algun problema de memòria.

Menjar una dieta saludable. El menjar una varietat d’aliments però amb mesura.

Obtenir el suport d’amics i familiars. No tancar-se en si mateix ni aïllar-se i buscar el suport necessari de les persones del voltant

Mantenir-se socialment actiu. Una bona companyia i una tasca que resulti agradable de ben segur que poden millorar l’humor.

És essencial que amb el temps es pugui aprendre a pensar sense ignorar els inconvenients ni els problemes, però procurant de centrar-se en les possibles sortides i solucions.