Divendres 6 de març a les 6 de la tarda vam realitzar una xerrada informativa per a familiars, residents i amics sobre el mètode Libera-Ger. Aquest col•loqui va ser a càrrec d’en Jordi Lletja, instructor d’aquest mètode a ACRA que des de fa uns mesos ens està formant a tot el personal en aquesta nova manera de treballar.

L’esdeveniment va comptar amb molta assistència, unes 35 persones que van omplir la Sala de l’Avinguda i que de manera interactiva i participativa es van aclarir molts dubtes i tòpics en vers les subjeccions físiques.

P1040682 (Medium)En Jordi ens va explicar que l’ús de contencions ha de ser l’últim recurs a utilitzar quan hi ha un risc evident sobre la integritat física de la persona, ja que en contra del que es creu, les subjeccions no preveuen caigudes i possibles lesions greus sinó que (segons estudis realitzats) presenten el mateix risc de caure i amb més incidència de lesions greus. Les persones que utilitzen aquests dispositius tenen més fragilitat ja que la musculatura i la capacitat de reacció es veu minvada. Aquells a qui s’estimula la mobilitat i el fet de caminar milloren l’equilibri i el to muscular, així doncs podem dir que “saben caure” . Les persones que no mantenen una bona postura en sedestació amb un mobiliari adaptat i l’ús de coixins posicionadors resten més còmodes i en millors condicions que aquells als que se’ls aplica una subjecció física.

Es va fer especial referència a que cal garantir que la persona a qui se li retira la contenció estarà el màxim de segura possible (tenint en compte que mai es pot assegurar al 100% les no caigudes) amb mesures alternatives. Fent especial referència en els aspectes beneficiosos d’estar lliure de subjeccions: Millora to muscular per l’augment de mobilitat, disminueix l’estat d’agitació i malestar que crea el fet d’estar “lligats”, es redueix el risc d’úlceres per pressió, infeccions i restrenyiment, entre altres.

Havent acabat la xerrada hi va haver un torn de preguntes on les famílies varen poder aclarir tots aquells dubtes que tenien com també exposar les seves pròpies experiències. Tot seguit hi va haver pica-pica per tothom. Aquest acte va tenir molt bona acceptació i en general tothom en va sortir molt satisfet.

Aina Vila, fisioterapeuta núm. col. 6524