La Vella Quaresma és la representació gràfica, en forma d’una vella arrugada, del temps de Quaresma que va des del dimecres de cendra (acabant el Carnestoltes) fins a Setmana Santa.

Segons la tradició catòlica, la Quaresma és un temps de dejuni i abstinència, com diuen els avis “de fer magre”, i que es caracteritza per no menjar carn, especialment cada divendres, durant les 7 setmanes de Quaresma.

P1040665 (Medium) P1040660 (Medium)

Actualment, malgrat que el temps de Quaresma ha perdut intensitat per la laïcització de la societat, la Vella Quaresma continua vigent i adopta noves formes de representació i de celebració més simpàtiques.

A la Fundació Sant Roc, des de fa anys, la Vella Quaresma ens acompanya i ens recorda les set setmanes de dejuni abans de Pasqua. És dibuixada, pintada i decorada pels residents al taller de manualitats. Un cop acabada i penjada al menjador, a les sales d’estar i/o als balcons de la nostra gran casa; la Vella Quaresma ens ajuda a fer el compte enrere fins a Pasqua i a orientar-nos en l’època de l’any.

Això si, cada dilluns cal pensar a tallar-li una cama, de manera que, comptant les que li queden sabem les setmanes que falten fins a Pasqua.

Per qui en vulgui saber més, podeu escoltar el conte:

Noemí Gudayol, educadora social.