Aquest projecte va néixer després de l´estat d´alarma (juny 2020) amb la intenció d´oferir un espai de cura, principalment a la salut mental, de les persones grans. Ja que la situació d´aïllament en què es van trobar, va provocar que la majoria de persones patissin una pèrdua cognitiva important i un estat d´ànim molt baix (símptomes de depressió).

L’Anna Armengou, professora del grau d’Educació Social de la Universitat de Girona, veient els seus estudiants ,tenien moltes ganes de generar un canvi en la societat en pandèmia, van proposar aparellar un estudiant i un resident, per tal d’establir converses setmanals a través de videotrucades. La finalitat de les trucades era explicar-se el dia a dia, parlar de temes d’actualitat, preocupacions… creant així un espai intergeneracional d’aprenentatge i companyia.

Els principals objectius d’aquest projecte van ser el d’acompanyar les persones grans en un espai de cura individualitzada en un moment en què l’aïllament s’imposava.

Abans de començar amb les videotrucades, els alumnes es van formar per obtenir eines per fer aquest acompanyament.

Per part del centre, amb l’equip tècnic, vam escollir un grup de persones grans, que per la seva situació personal o familiar, vam creure que podien enriquir-se de la participació en el projecte. Era molt important que poguessin mantenir una conversa, amb una persona que no coneixien, a través d’un mitjà nou per a ells com eren les tauletes.  Els professionals de la residència sempre van vetllar per fer el seguiment i acompanyament als residents.

Aviat vam veure que les converses, virtuals, entre els joves i els residents van significar crear lligams, que setmanalment generaven il·lusió i motivació.(saber que hi havia algú  que t´esperava per parlar amb tu). Per als joves, tots ells voluntaris, la participació en aquest projecte  els va significar transformar la seva mirada cap a les persones grans i donar visibilitat ,a través de xarxes socials, de tot l’aprenentatge que la gent gran ens poden donar.

El projecte el vam desenvolupar en dos cursos diferents, de novembre del 2020 fins el maig del 2021, amb la visita dels alumnes a Gironella. En aquell moment encara hi havia restriccions per l’accés a la residència, i vam aprofitar per fer una sortida conjunta.

 

1 2

 

Des de novembre del 2021 a maig de 2022 vam reprendre el projecte amb alumnes nous, en aquest cas, s’hi van afegir també els alumnes del GM d’atenció a la dependència de  l’IES Guillem de Berguedà.

L´interès social principal, era donar valor a dues generacions molt allenyades entre elles, i de comarques diferents,  que a partir seu intercanvi apareixia una oportunitat d´aprenentatge i de cura.  Difondre tot aquell aprenentatge que les persones grans tenen per l´experiència de la vida viscuda i reconèixer el valor dels joves com a futur de la nostra societat.

 

3 5